Înapoi la Blog

Prevenirea incendiilor: Ghid complet pentru o locuință sigură

29.10.2021

Share

Incendiile pot izbucni foarte ușor și se pot extinde rapid, cu o viteză cu adevărat înspăimântătoare. Bunele obiceiuri, respectarea anumitor reguli și practicile inteligente de siguranță împotriva focului pot ajuta însă la prevenirea incendiilor. Potrivit statisticilor, în medie, 12 case sunt afectate în fiecare zi de aceste incidente neplăcute. Cele mai multe evenimente au loc în pod sau mansardă, dar și în bucătărie, iar unele dintre ele se soldează cu pagube materiale însemnate ori mai grav, pierderi de vieți omenești. Adesea, cauza principală a incendiilor o reprezintă neglijența oamenilor, care nu își iau toate măsurile necesare pentru a evita astfel de tragedii. Din acest motiv, am întocmit un ghid complet care scoate în evidență măsurile de prevenire a incendiilor în locuințe.

Care sunt cauzele incendiilor?

Incendiile fac referire la un proces de ardere autoîntreținută, care se desfășoară fără control în timp și spațiu. De regulă, prima condiție de izbucnire a unui incendiu o reprezintă existența unui material combustibil, care ajunge apoi să fie încălzit deasupra punctului său de aprindere. Când luăm în considerare prevenirea incendiilor, unul dintre aspectele importante la care trebuie să ne gândim este legat și de cauzele care pot genera apariția focului. Într-o locuință, împrejurările cauzatoare de incendii pot fi:

  • Sursele de aprindere naturală, respectiv fulgerul, căldura solară ori autoaprinderea unor substanțe care ajung în contact cu oxigenul;
  • Cauze de natură tehnică, adică existența unor instalații electrice necorespunzătoare sau defecte;
  • Cauze de natură mecanică, și anume frecarea ori scânteile mecanice;
  • Surse de aprindere electrică, respectiv scântei electrice, scurtcircuit, electricitate statică, supracurenți în cablurile electrice;
  • Sursele de aprindere de natură termică, unde putem avea jarul, cenușa, țigara, căldura degajată de aparatele termice, aparatele de încălzit electrice, reșourile, sobele metalice, radiatoarele, coșurile defecte sau necurățate, fiarele de călcat, particulele de metal topit;
  • Sursele de aprindere cu flacără, și anume chibritul, lumânările, aparatele de tăiere, lipire, sudură, oxiacetilenă, dispozitivele termice;
  • Scurgerile de produse inflamabile;
  • Neatenția și neregulile organizatorice.

Prevenirea incendiilor: Măsuri generale

Ce presupune prevenirea incendiilor? Aceasta se referă la totalitatea acțiunilor întreprinse pentru împiedicarea inițierii și propagării incendiilor, dar și pentru asigurarea condițiilor necesare salvării persoanelor și bunurilor. Redăm mai departe câteva dintre măsurile de prevenire a incendiilor:

Verificați periodic starea instalațiilor electrice

Suprasolicitarea instalațiilor electrice poate avea urmări foarte grave. De aceea, e important ca starea instalațiilor electrice să fie verificată periodic și să nu se folosească nici un fel de echipamente electrice cu defecțiuni sau improvizații. Aveți grijă să nu cuplați mai mulți consumatori de energie la o singură priză sau să lăsați nesupravegheate aparatele electrice în funcțiune.

Evitați folosirea defectuoasă a mijloacelor de încălzire

Pentru prevenirea incendiilor, evitați să folosiți sobe, calorifere construite artizanal și alte mijloace de încălzire defecte, cu improvizații ori alimentare defectuoasă cu combustibili. De asemenea, nu amplasați aceste mijloace de încălzire în apropierea materialelor combustibile și nici nu folosiți lichide inflamabile pentru aprinderea focului.

Exploatați buteliile în mod corespunzător

Una dintre principalele reguli de prevenire a incendiilor se referă la exploatarea adecvată a buteliilor. Astfel, aceste recipiente nu trebuie amplasate în apropierea oricăror surse de căldură.

Buteliile de gaze lichefiate se folosesc doar cu regulator de presiune, garnituri bune și furtunuri de cauciuc care să nu fie fisurate ori lărgite la capete. Etanșeitatea buteliilor se verifică doar cu emulsie de apă cu săpun și în nici un caz, gazul din butelie nu trebuie transferat în orice alte recipiente. Nu folosiți buteliile culcate, răsturnate sau înclinate și nici nu luați în calcul încălzirea lor cu flacără.

Depozitați materialele combustibile în locuri adecvate

Efectele incendiilor pot fi devastatoare dacă păstrați în locuință sau în celelalte anexe gospodărești diferite produse inflamabile. Pentru prevenirea incendiilor, nu creați rezerve de carburanți în magazii, pivnițe ori beciuri și nici nu luați în calcul depozitarea hârtiei, materialelor textile inflamabile sau furajelor pentru animale în podurile construcțiilor. Produsele combustibile nu se vor depozita nici în incinta ori camera tehnică  centralei termice.

Curățați constant coșurile de evacuare a fumului

Una dintre cele mai cunoscute măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece se referă la verificarea, curățarea, repararea și izolarea coșurilor de fum. Folosirea unor improvizații la burlanele metalice de evacuare, prezența unor vicii ascunse de construcție, depunerea funinginii sau neîntreținerea coșurilor pot conduce foarte ușor la apariția incendiilor.

Apelați doar la persoanele autorizate pentru reparații

Fie că vorbim de repararea instalațiilor electrice, a celor de gaz ori a aparatelor electrocasnice, intervențiile trebuie efectuate doar de către persoane autorizate în acest sens.

Supravegheați copiii în permanență

Copiii nu trebuie lăsați singuri în locuință dacă există surse cu foc deschis la îndemână. Pentru prevenirea incendiilor, celor mici trebuie să li se interzică să folosească aparatele de gătit, să facă focul în sobe, să se joace cu lumânări aprinse ori să aibă acces la aparatele electrice aflate în funcțiune.

Optați pentru montarea ușilor antifoc

Aceste produse sunt special concepute pentru prevenirea incendiilor. Ele oferă un nivel superior de protecție ignifugă, sunt fabricate din materiale rezistente și au capacitatea de a reduce extinderea unui incendiu. Există mai multe criterii de selecție ce trebuie luate în considerarea la alegerea ușilor antifoc pentru a putea beneficia de o protecție adecvată împotriva flăcărilor.

Măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece

Numărul incendiilor produse în locuințe și gospodării crește în perioada sezonului rece, iar acest lucru se întâmplă de foarte multe ori din neglijența oamenilor.

Sistemele încălzite sunt defecte sau improvizate, coșurile se folosesc fără să fie curățate, materialele combustibile se depozitează în apropierea sistemului de încălzire, astfel că efectele incendiilor ajung să fie devastatoare. Iată unele dintre cele mai importante măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece:

  • Asigurați-vă că nu ați lăsat focul aprins sau o sursă de încălzire în funcțiune la părăsirea locuinței;
  • Curățați coșurile de fum și montați doar burlane conforme, fără improvizații;
  • Verificați sobele înainte de utilizare;
  • Folosiți doar combustibilii adecvați pentru sistemul de încălzire și evitați supraîncărcarea acestuia;
  • Evitați să utilizați lemne mai lungi decât dimensiunea focarului;
  • Nu uscați rufe ori alte materiale ușor inflamabile în apropierea surselor de încălzire;
  • Pentru prevenirea incendiilor, nu amplasați afumători în poduri, magazii, ori garaje;
  • Utilizați aparate electrocasnice fără improvizații la conductorii electrici;
  • Nu aprindeți focul în sobă cu benzină, petrol ori alte lichide combustibile;
  • Protejați pardoseala din fața sobelor cu o tablă metalică și folosiți-le doar cu ușa de alimentare închisă;
  • Depozitați cenușa și jarul în locuri special amenajate;
  • Instalați centrala termică doar cu ajutorul persoanelor autorizate.

Măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul cald

Deși în sezonul rece trebuie să ne îndreptăm atenția mai mult spre diferite mijloace de prevenire a incendiilor și anotimpul cald poate conduce la apariția unor incidente neplăcute. Vara, încălzirea accentuată a vremii poate favoriza creșterea numărului de incendii, mai ales dacă gradul de umiditate al vegetației este scăzut. Atunci când sunt prognozate temperaturi mari, luați următoarele măsuri de prevenire și stingere a incendiului:

  • Folosiți focul deschis doar în vetrele special amenajate și aveți grijă să curățați vegetația din jurul vetrei pentru prevenirea incendiilor;
  • Supravegheați copiii ca să nu transporte jar sau alte materiale aprinse din vatra focului;
  • Nu faceți foc deschis în curte, grădină, lângă construcții sau furaje, pe timp de vânt, la o distanță mai mică de 50 de metri față de acestea;
  • Fumați doar în locurile unde nu există pericol de incendiu și evitați să aruncați la întâmplare resturi de țigări ori chibrituri aprinse;
  • Țineți recipientele cu gaze lichefiate departe de razele directe ale soarelui;
  • Executați cu mare grijă lucrări de sudură, topire ori tăiere a metalelor;
  • Depozitați anumite materiale precum furaje, cărbuni, bumbac ori rumeguș în condiții specifice de temperatură și umiditate;
  • Verificați instalațiile de paratrăsnet;
  • Păstrați o rezervă de apă de cel puțin 400 de litri pentru stingerea unui eventual incendiu.

Prevenirea incendiilor: Modele de ușă antifoc recomandate

Există mai multe tipuri de uși antifoc, dar și accesorii pentru acestea care se pot instala în locuințe pentru prevenirea incendiilor. Vorbim de produse care oferă un nivel superior de protecție ignifugă și creează o adevărată barieră pentru stoparea propagării incendiilor și etanșeizarea încăperilor. Ușile antifoc au devenit, în prezent, unele dintre cele mai importante elemente pentru siguranța oamenilor, de aceea îți recomandăm câteva modele interesante:

Ușă antifoc 120 minute, 1 canat

usa antifoc 120 minute 1 canat

Un produs care necesită un spațiu de instalare mai mic, ușa antifoc 120 minute cu 1 canat este disponibilă pentru lățimi ale golului ce încep de la 800 mm și ajung până la 1200 mm. Rezistența la foc a acestui model este maximă, de 120 de minute, izolația termică și fonică pe care o oferă este de nivel mediu, iar dimensiunile sale reduse o transformă într-o ușă antifoc perfectă pentru spațiile rezidențiale. Pe lângă această opțiune, în categoria ușilor antifoc cu 1 canat se găsesc și variante ce asigură o rezistență de 60 sau 90 de minute în fața flăcărilor.

Ușă antifoc 60 minute, 2 canate

usa antifoc 60 minute 2 canate

De regulă, cei care au un gol în ușă mai mare, pot opta pentru uși antifoc cu 2 canate. Produsele metalice sunt rezistente și suficient de estetice pentru locuințele private. O ușă antifoc 60 minute cu 2 canate este confecționată din tablă de oțel zincată și umplută cu material termoizolant. Are o grosime de 60 mm, sens de deschidere reversibil, este prevăzută cu două balamale, dintre care una cu autoînchidere și ermetizată cu garnitură termospumantă pe tot perimetrul. Rezistența sa la foc este de 60 de minute, iar indicele de izolare acustică de aproximativ 35 dB.

Ușă antifoc Chepeng

chepeng antifoc

În categoria ușilor cu închideri speciale, concepute pentru prevenirea incendiilor, regăsim modelul Chepeng. Este o ușă de mici dimensiuni, ce poate fi folosită pentru acces în spațiile înguste sau cu trafic foarte redus. Oferă o performanță înaltă, de 60 de minute rezistență la flăcări, are un miez din vată minerală, aspect grunduit, două balamale, garnitură termoexpandabilă și izolație fonică de 37 dB.

Este binecunoscut faptul că focul distruge bunuri materiale și vieți și generează unele dintre cele mai mari tragedii pe care le poate întâmpina o persoană. Precauțiile simple și utilizarea responsabilă a anumitor instalații, echipamente și dispozitive sunt importante pentru prevenirea incendiilor și vă pot ajuta să vă formați obiceiuri sănătoase, esențiale pentru siguranța casei și evitarea incidentelor nefericite.

icon

Comandă telefonic

În plus, îți răspundem cu plăcere la orice întrebare ai avea despre acest model.

icon

0733 487 748

icon

Ai nevoie de ajutor?

Daca dorești mai multe informații despre modelele noastre de uși sau ai nevoie de asistență, contactează-ne telefonic la numărul de mai jos.

icon

0733 487 748