Înapoi la Blog

Totul despre ușile antifoc: Tipuri, utilitate si caracteristici

22.06.2021

Share

O adevărată barieră pentru stoparea propagării incendiilor și etanșeizarea încăperilor, ușile antifoc au devenit, în prezent, unele dintre cele mai importante produse pentru siguranța oamenilor. Acestea dețin un rol important în planul de protecție antiincendiu al oricărei clădiri și sunt deosebit de utile atât pentru limitarea focului, cât și a fumului și a gazelor toxice. Dacă îți desfășori activitatea într-un mediu unde este necesară securizarea în caz de incendiu sau, pur și simplu, îți dorești mai multă protecție chiar la tine acasă, atunci montarea unor uși antifoc reprezintă un demers care trebuie realizat cât mai repede. Descoperă, în continuare, utilitatea și caracteristicile acestora, dar, și ce tipuri de uși antifoc există.

Ce sunt ușile antifoc

O ușă creată pentru a rezista împotriva focului este confecționată din materiale incombustibile, care au capacitatea de a întârzia sau chiar preveni răspândirea focului dintr-o parte afectată de incendiu în alte zone ale unei clădiri. Anumite tipuri de uși antifoc sunt galvanizate și prevăzute cu garnituri termoexpandabile, create din tablă de oțel zincată și umplute cu material termoizolant. În funcție de clasa de rezistență la ardere, protecția oferită poate fi pentru un interval de 30, 60, 90 sau 120 de minute.

Prin construcția lor ermetică, ușile antifoc etanșează complet golul de trecere, ceea ce înseamnă că împiedică extinderea incendiului, fumului și gazelor toxice emanate de foc. Performanța de izolare nu este nelimitată, acest detaliu fiind stabilit de natura materialului din care sunt construiți pereții care delimitează ușile antifoc. Totuși, chiar și perioada minimă de 30 de minute face o diferență uriașă în caz de incendiu pentru că evacuarea s-ar putea realiza în parametri optimi, evitându-se, considerabil, pierderile de vieți omenești.

Cum funcționează ușile antifoc

Rolul ușilor antifoc este acela de a nu lăsa un incendiu să se propage dintr-un loc în altul. În general, foaia de ușă are o grosime de până la 60 mm și miez tip figure izolator, iar toate accesoriile de feronerie sunt concepute special pentru a rezista la foc. Cu toate că fac parte din categoria ușilor metalice, ușile antifoc sunt deosebite prin faptul că au în componență garnituri intumescente, care se dilată în cazul unor temperaturi extrem de ridicate, așa cum sunt cele atinse în cazul unui incendiu. Aceste benzi joacă un rol crucial în performanța și calitatea ușilor antifoc pentru că, atunci când sunt supuse căldurii, se extind și sigilează spațiul dintre marginea ușii și cadru.

Tipuri de uși antifoc

Soluțiile de protecție la foc includ mai multe variante de uși ce pot fi montate în diferite spații publice, industriale, comerciale sau rezidențiale. Acestea pot fi alese atât în funcție de materialul din care sunt confecționate cât și luând în considerare modul de deschidere sau spațiul de instalare. Iată ce tipuri de uși antifoc poți alege:

Uși antifoc cu un canat

Acestea sunt destinate, în special, zonelor în care fluxul de persoane este ridicat și se impune respectarea normelor în vigoare pentru siguranța publică. Totuși, ele oferă o rezistență sporită la foc și au dimensiuni mai mici, aspect care le face potrivite și mediilor rezidențiale.

Susa foto: https://images.pexels.com/photos/239853/pexels-photo-239853.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=750&w=1260  

La nivel de dotări standard, găsim uși antifoc cu 1 canat, prevăzute cu o garnitură termoexpandabilă,  balamale reglabile pe înălțime și izolație de înaltă densitate. Suplimentar, acest tip de uși antifoc poate fi dotat cu mânere și amortizoare antipanică sau chiar și cu geamuri rectangulare.

Uși antifoc cu două canaturi

Le întâlnim, cu preponderență, în clădirile de birouri și în spațiile comerciale, acolo unde este necesară securizarea punctelor de acces destinate exclusiv personalului, punctelor de aprovizionare sau căile de evacuare de urgență. Au dimensiuni mai mari, dar, prezintă aceleași caracteristici deosebite ca și ușile cu un canat. De regulă, pe lângă dotările standard cu garnitură termoexpandabilă, izolație foarte eficientă și balamale reglabile, fie că vorbim despre o ușă antifoc 60 minute cu 2 canate sau care oferă protecție 90 ori 120 de minute, este important de știut că au și închidere automată cu arc de torsiune, încorporat în balama. Luând în considerare preferințele și nevoile utilizatorilor, ușile antifoc cu două canaturi pot avea și bară antipanică, amortizor pentru închidere lentă, geamuri rectangulare ori diferite plăci metalice menite să crească rezistența la lovire.

Uși antifoc glisante sau culisante 

Potrivite, în special, spațiilor industriale, comerciale, halelor, depozitelor, atelierelor sau garajelor subterane, de mari dimensiuni, aceste uși antifoc sunt executate ca uși cu unul ori două canaturi, cu sau fără ușă pietonală integrată și motor. Ele necesită spațiu liber pe perete, pentru glisarea canaturilor în poziția „deschis”. Întrucât, astfel de uși antifoc nu pot fi standardizate la nivel de dimensiuni, ele se execută doar la comandă.

Cortine rezistente la foc

Cortinele rezistente la foc pot fi utilizate în spaţiile care au nevoie de o deschidere foarte mare, cum ar fi mall-urile sau hotelurile, şi vin cu un avantaj suplimentar – nu necesită spaţiu de culisare lateral liber. Preţul unor astfel de cortine este ceva mai ridicat, însă, spre deosebire de uşile antifoc culisante, sunt o variantă care ocupă foarte puţin spaţiu deasupra intrării în incintă sau în anumite zone cheie ale clădirii. 

Când sunt activate, cortinele rezistente la foc coboară imediat, împiedicând răspândirea focului sau a fumului în spaţiul afectat de incendiu. Acesta este un aspect esenţial, dacă luăm în calcul faptul că decesul în cazul unui incendiu survine în proporţie de peste 90% din cauza asfixiei cu fum şi nu din cauza arsurilor. Asociate cu alte dispozitive destinate protecţiei împotriva incendiilor, cum sunt instalaţiile de stingere cu sprinklere, cortinele rezistente la foc sporesc nivelul de siguranţă în cazul unui astfel de incident.

Uși antifoc metalice

Dacă luăm în considerare materialul din care sunt realizate, ușile antifoc metalice sunt cele mai populare. Confecționate din tablă galvanizată, cu material izolant la interior, acestea asigură o protecție înaltă antiincendiu. Acestea pot fi cu 1 sau 2 canaturi și reprezintă unele dintre cele mai avansate metode de protecție antifoc.

Uși antifoc vitrate

Sticla este un element modern de top, în domeniul construcțiilor. Prin urmare, inovațiile tehnologice au luat în considerare importanța acestui material și faptul că oferă o senzație de libertate extraordinară, confort psihic și comunicare vizuală. Astfel, cu toate că pare greu de crezut că sticla rezistă în fața focului, iată că tehnologia avansată face posibilă existența ușilor antifoc din sticlă, cu unul sau două canaturi. Acestea reușesc să etanșeze orice spațiu împotriva incendiilor. Odată expuse la foc, geamurile vor rămâne transparente, vor împiedica trecerea flăcărilor sau a gazelor toxice, însă, nu și a căldurii. Aceste tipuri de uși antifoc dispun de tocuri cu structură perimetrală din oțel zincat, cu izolare termică internă.

Uși antifoc din lemn

Lemnul este un material preferat de mulți oameni, așa că, îl regăsim și în categoria ușilor antifoc. Chiar dacă au o eficiență mai redusă decât cele metalice, aceste tipuri de uși antiincendiu pot rezista 30 ori 60 de minute în fața focului și sunt construite, în special, pentru segmentul de hoteluri.

Utilitatea ușilor antifoc

Dacă te întrebi de ce sunt utile ușile antifoc află că acestea au fost gândite și proiectate cu maximă rigurozitate. Produsele de acest gen au un nucleu solid, plus materiale și accesorii care ard greu. De asemenea, pe margini sunt dotate cu lamele intumescente care le oferă o montare foarte etanșă.

Sursa foto: https://images.pexels.com/photos/451/red-school-blur-factory.jpg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=750&w=1260

În anumite spații, cum sunt cele comerciale, spitalele ori instituțiile publice, ușile antifoc sunt obligatorii prin lege. Utilitatea acestora este, însă, de necontestat în orice loc de uz public sau personal, deoarece, oferă un plus de siguranță, mai ales, atunci când vorbim despre clădiri cu multe etaje, blocuri ori birouri. Din păcate, în ultima perioadă, am avut numeroase incidente nefericite atât în locuri private cât și publice. În cazul unui incendiu, situația se schimbă extrem de rapid și oamenii trebuie să ia măsuri urgente. Dacă un spațiu este dotat cu ușă antifoc, s-ar evita pierderile de vieți omenești și de bunuri.

Aceste tipuri de uși pot fi utilizate în hoteluri, pensiuni, instituții publice, birouri, hale industriale, ateliere, boxe, pivnițe, garaje subterane, restaurante, centre comerciale, cinematografe, spitale, școli sau grădinițe. Mai mult, ușile antifoc sunt de un real ajutor și pentru posesorii locuințelor private datorită proprietăților reale de stopare a incendiilor.

Caracteristicile ușilor antifoc

  • Fără îndoială, alegerea corectă a ușii pentru închiderea golului de zid reprezintă o asigurare adițională a unui spațiu. Este mult mai rentabil să investești într-o ușă antifoc, pentru că aceasta are capacitatea de a salva vieți și de a păstra integritatea spațiului. Oricât de mare ar fi viteza de împrăștiere a flăcărilor, aceste tipuri de uși antifoc oferă un avantaj superior datorită garniturilor termoexpandabile care protejează până la două ore. În funcție de clasa de rezistență aleasă, durata minimă pe care o oferă un produs antiincendiu este de 30 de minute, iar, cea maximă, de 120 de minute.
  • Pentru o siguranță ridicată, ușile antifoc pot fi instalate și în locuințele private. De exemplu, în bucătărie, există un risc destul de ridicat de izbucnire a unui incendiu. La fel și în camerele unde sunt montate șeminee. Luați în calcul că se pot declanșa focuri în orice parte a unei case iar cauzele pot fi multiple:  obiecte de iluminat, aparate care nu funcționează corect sau lumânări lăsate aprinse și nesupravegheate de către proprietari.
  • Ușile antifoc previn transmisia excesivă a produselor de ardere care pot interfera cu folosirea, în siguranță, a rutelor de evacuare.
  • În caz de incendiu, aceste produse au capacitatea de a asigura protecția elementelor depozitate.
  • Una dintre proprietățile importante ale ușilor antifoc este caracterul reversibil, prin modificarea sensului de deschidere.
  • Ușile beneficiază de rezistență la diferiți factori meteorologici și agenți chimici de natură corozivă.
  • Domeniile de aplicabilitate sunt diverse.
  • Nu doar întreaga structură a ușilor este proiectată să reziste la foc ci și accesoriile.
  • Din punct de vedere estetic, dacă în urmă cu mai mult timp, ușile antifoc nu erau chiar cele mai „arătoase“, acum, lucrurile s-au schimbat considerabil. În prezent, designul poate fi îmbinat, în cel mai fericit mod, cu utilitatea și siguranța. Ușile antifoc pot fi vopsite în diferite culori sau acoperite cu folie PVC care imită lemnul ori are diferite decorațiuni grafice.
  • Mentenanța ușilor antifoc presupune verificarea regulată a închiderii complete și a integrității garniturilor în poziția corespunzătoare, pe marginea canatului. Practic, este vorba despre asigurarea anumitor aspecte în vederea menținerii funcționalității depline.

Ușile antifoc reprezintă o investiție inteligentă pentru orice tip de spațiu. Acestea oferă o mulțime de beneficii, așa că, nu este de mirare că au devenit un produs esențial pentru siguranța noastră. Dacă îți dorești să limitezi riscurile apariției oricărui pericol, montează astfel de uși într-o clădire industrială pe care o administrezi și în imobilul în care locuiești. Și, deși, utilitatea lor nu este pusă la îndoială, îți dorim să nu poți verifica acest lucru.

icon

Comandă telefonic

În plus, îți răspundem cu plăcere la orice întrebare ai avea despre acest model.

icon

0733 487 748

icon

Ai nevoie de ajutor?

Daca dorești mai multe informații despre modelele noastre de uși sau ai nevoie de asistență, contactează-ne telefonic la numărul de mai jos.

icon

0733 487 748