Înapoi la Blog

Broasca de ușă–ghid complet pentru o alegere potrivită nevoilor tale

19.05.2022

Share

O broască de ușă reprezintă principalul sistem de securitate al unei locuințe. Acest mecanism se încuie și descuie cu ajutorul unei chei și este cel care oferă siguranță. Tocmai de aceea, trebuie să acorzi importanță alegerii unui produs adecvat nevoilor tale, mai ales dacă va fi montat pe ușa de la intrare în casă. Pe piață, există numeroase modele, însă nu este chiar atât de simplu să găsești un sistem de calitate care să permită blocarea controlată a ușii. Din acest motiv, am realizat mai jos un ghid care te va ajuta să achiziționezi cu ușurință o broască de ușă potrivită pentru tine.

Cum alegi cea mai bună broască de ușă

Feroneria ușii este deosebit de importantă pentru securizarea casei sau a altor spații publice ori private. Chiar dacă te-ai putea gândi că este un element nesemnificativ, dacă optezi pentru o broască de slabă calitate poți avea surpriza că se defectează când este acționată sau, mai rău, poate rămâne blocată și împiedică accesul sau ieșirea. În plus, aceasta s-ar putea să nu asigure protecție antiefracție. Așadar, este absolut necesar să ai în vedere anumite criterii ca să poți alege o broască solidă care să îndeplinească și cele mai severe condiții în privința securității:

Tipul de ușă

Unul dintre factorii importanți de care trebuie să ții cont la alegerea unei broaște pentru ușă îl reprezintă utilizarea produsului. Mai exact, acesta se poate monta pe ușile din interior sau din exterior.

  • Broască pentru ușa de interior – nu are un sistem de închidere performant deoarece, în funcție de camerele pe care le servesc, ușile interioare nu necesită întotdeauna și o încuietoare. Uneori, broasca folosită pentru interior poate avea cârlig, adică fără gaură de cheie, doar pentru a ține ușa închisă, nu să o și blocheze. Pot fi broaște pentru uși normale, culisante sau pliabile, producătorii menționând mereu în descrierea produsului cărui tip se potrivește.
  • Broască pentru ușa de exterior – întrucât securitatea este esențială în această situație, acest mecanism se caracterizează printr-un sistem de închidere performant. Broasca poate fi montată pe ușa de la intrarea în casă ori în apartament sau altă clădire, este foarte rezistentă la uzură și forțare, nu oxidează într-un timp scurt și asigură o securitate sporită contra infracțiunilor.

Materialul din care este confecționată broasca

Durata de viață și rezistența la uzură sunt date de materialul din care este confecționată broasca de ușă. Multe dintre modelele disponibile pe piață sunt fabricate din oțel sau zinc. Prin urmare, acestea au o rezistență crescută la forțare și nu se deteriorează prea ușor. În ceea ce privește broaștele folosite în exterior, ele pot fi vopsite în câmp electrostatic, pentru a putea rezista la căldură, frig, raze ultraviolete, factori chimici ori coroziune.

Sistemul de montare

În funcție de acest criteriu, se pot diferenția două tipuri principale de sisteme, respectiv broască încastrată/îngropată și broască aplicată. Practic, montajul produselor este diferit, însă alegerea în sine reprezintă mai degrabă o problemă de estetică și de grosime.

Broasca de ușă îngropată se instalează în interiorul ansamblului, pe partea laterală. Întregul mecanism va fi invizibil, fiind dezvăluit doar mânerul și, cel mai probabil, intrarea butucului ușii. Este vorba despre un sistem de închidere clasic, prezent în aproape toate gospodăriile, care oferă simplitate, confort și siguranță. Durabil, puternic și rezistent, produsul asigură protecție în plus împotriva hoților pentru că este destul de dificil de desfăcut din exterior, chiar și atunci când se aplică forță. Broaștele pentru uși antifoc sunt încastrate și se folosesc pentru ușile de evacuare echipate cu bară antipanică.

Sursa foto: piqsels.com

Broasca aplicată se montează direct pe ușă, astfel că este vizibilă pe partea în care va fi așezată. Aceasta este perfectă pentru ușile prea subțiri, care nu permit un sistem încastrat. Poți alege acest tip de broască și pentru o ușă tradițională ori foarte veche, pentru a înlocui o altă broască aplicată defectă, pentru grilaje, obloane și jaluzele, în instituții publice sau la intrările în bloc.

Sistemul de închidere

Dacă intenționezi să achiziționezi o broască de ușă cu un sistem de închidere cât mai bun, trebuie să știi că ai la dispoziție două variante. Prima se referă la sistemul mecanic, acționat manual, folosind o cheie sau un buton. În general, pentru creșterea nivelului de siguranță, se poate alege un astfel de mecanism, dar cu închidere în mai multe puncte.

Sursa foto: piqsels.com

În situația în care îți dorești un sistem modern, poți alege o broască de ușă acționată electric. Modelele de acest gen oferă un nivel de securitate înalt întrucât folosesc un card, un cod sau amprenta pentru deschidere. Totuși, atunci când nu există o sursă de energie, ușa se deschide și cu cheia. Unele dintre broaștele cu sistem de închidere electric sunt conectate la un sistem de control pentru acces, în timp ce altele dispun de un ansamblu de control electronic montat direct pe încuietoare.

Dimensiunile mecanismului

Atunci când intenționezi să înlocuiești o broască defectă sau pur și simplu să cumperi un produs nou, trebuie să ții cont ca aceasta să se potrivească și cu restul elementelor. În acest sens, este necesar să realizezi următoarele măsurători:

  • axul – reprezintă dimensiunea dintre marginea broaștei și axul central al butucului sau al găurii cheii ori găurii butonului de blocare, în funcție de model;
  • interaxul – se referă la distanța dintre axul central al mânerului (tija clanței) și cel al sistemului de blocare;
  • lungimea și lățimea plăcii frontale – de regulă, aceste valori sunt standard, respectiv lungimea măsoară 230 mm și lățimea 20 mm, pentru a permite schimbarea facilă a broaștei;
  • adâncimea și grosimea carcasei – tocul ușii poate fi metalic sau din lemn, iar adâncimea și grosimea carcasei diferă în funcție de acest criteriu, așa că măsoară cotele înainte de cumpărarea mecanismului dorit;
  • mărimea tijei – aceasta trebuie să corespundă cu aceea a mânerului instalat pentru buna funcționare a clanței.

Numărul punctelor de blocare

Fie că este îngropată sau aplicată, broasca de ușă poate fi monopunct sau multipunct. Ce înseamnă asta? Ei bine, modelul monopunct are doar un singur punct de închidere. În schimb, broasca de ușă cu puncte multiple oferă o securitate înaltă, menținând un punct de deschidere și de închidere unic. Asta înseamnă că toate punctele de securitate, chiar dacă sunt 3, 5 sau 7, se închid o singură dată, cu o singură cheie.

În scopul blocării ușii, trebuie menționat și faptul că limba poate fi diferită la fiecare model de broască. De obicei, limba centrală este dreptunghiulară și glisează în închizătorul poziționat pe tocul ușii. Limba cu bilă a fost concepută pentru ușile batante și, indiferent de sensul de deschidere, preia locul în spațiul din închizător. Varianta cu cârlig este recomandată mai mult pentru exterior pentru că, în poziția închis, acesta stă lipit de închizător și crește securitatea.

 

Broasca trebuie să se potrivească perfect ansamblului întregii uși, așa că alege și o nuanță apropiată de cea a materialului din care este confecționată ușa. Mai mult, fiind un dispozitiv de siguranță, este important ca mecanismul să includă și protecții suplimentare antiefracție, împotriva perforării, spargerii sau deschiderii forțate.

icon

Comandă telefonic

În plus, îți răspundem cu plăcere la orice întrebare ai avea despre acest model.

icon

0733 487 748

icon

Ai nevoie de ajutor?

Daca dorești mai multe informații despre modelele noastre de uși sau ai nevoie de asistență, contactează-ne telefonic la numărul de mai jos.

icon

0733 487 748