Înapoi la Blog

Cortine antifoc: Unde pot fi instalate și cum funcționează?

14.07.2022

Share

Unul dintre cele mai importante aspecte, atunci când vorbim despre siguranța clădirilor, este protecția la incendiu. Știm că uneori, pentru ca un foc să apară, este suficientă doar o simplă scânteie, un scurtcircuit ori de un moment de neatenție. Din acest motiv, este necesară protejarea spațiilor prin mijloace de protecție pasivă sau activă. 

Dacă protecția activă include furtunuri și extinctoare, protecția pasivă face referire la măsurile de prevenție care se iau împotriva incendiilor și a propagării lor. Acest lucru înseamnă folosirea de materiale sau elemente de construcții și amenajare care se aprind mai greu sau deloc și care nu întrețin arderea prin producerea de scântei incandescente.

Acesta este și cazul cortinelor antifoc, elemente de amenajare realizate din materiale speciale, ranforsate și tratate ignifug pe suprafață, astfel încât să ofere o protecție superioară în caz de incendiu. 

Ce sunt cortinele antifoc?

Cortinele antifoc sunt elemente de compartimentare cu rol de limitare a propagării incendiilor. În general, cortinele antifoc sunt realizate din țesătură de fibră de sticlă, dispusă pe elemente de susținere din oțel. Este preferată fibra de sticlă pentru aceste țesături deoarece acest material poate rezista până la temperaturi de circa 550 de grade Celsius, ceea ce înseamnă o protecție sporită la foc.

De asemenea, oțelul galvanizat folosit pentru realizarea structurii este deosebit de rezistent la incendii, în sensul că nu își modifică forma și nu își pierde capacitatea portantă ca urmare a expunerii la temperaturi mari. 

Principiul de funcționare a cortinelor antifoc presupune instalarea acestor elemente, cu fețele tratate, în zonele predispuse apariției incendiilor. De asemenea, cortinele mai pot fi instalate și pentru compartimentarea zonelor în care pot apărea incendii, fără a modifica în vreun fel aspectul amenajării interioare. 

Unde pot fi instalate cortinele antifoc?

Datorită faptului că sunt realizate în nuanțe neutre, aceste cortine antifoc pot fi amplasate cu ușurință în incinte precum spitale, școli, showroomuri, garaje sau supermarketuri. Cortinele au un timp de rezistență la foc ce poate ajunge până la 3 ore, iar capacitatea lor de a izola este destul de mare. De aceea, pot fi folosite și ca elemente separatoare împotriva incendiilor care se pot propaga la nivelurile superioare ale clădirilor. 

Instalarea cortinelor antifoc are uneori chiar și beneficii la nivel estetic, deoarece ele permit instalarea în unele spații pe care vrei să le acoperi sau în zone asupra cărora vrei să atragi atenția, cum ar fi pereții accent. 

Care sunt avantajele cortinelor antifoc?

Având în vedere aceste aspecte constructive, putem discuta și despre alte avantaje pe care le oferă cortinele antifoc. Iată care sunt acestea:

  • Protecție foarte bună la incendii

Datorită materialelor din care sunt realizate, cortinele antifoc participă activ la protejarea spațiilor de incendii. Sunt salvate vieți omenești, dar și viața animalelor de companie. În același timp, sunt protejate proprietățile, tocmai datorită faptului că aceste cortine antifoc oferă un timp suficient în care se poate interveni asupra focului, limitând în același timp propagarea incendiilor. 

Aceste cortine sunt incluse adesea în planurile moderne antiincendiu, conform legislației și normativelor în vigoare, iar acest lucru sporește siguranța spațiilor și utilizarea durabilă a acestora. 

  • Gabarit redus, nu necesită mult spațiu pentru instalare

Datorită volumului relativ redus, cortina antifoc poate fi amplasată paralel cu nivelul unuia dintre pereți, chiar fără a influența foarte mult amenajarea spațiului în care este amplasată. Aspectul ei futuristic poate completa foarte bine amenajările arhitecturale moderne, iar nuanțele sunt discrete, potrivite pentru orice context de amenajare.

  • Elemente cu greutate redusă

Pentru că sunt elemente de tip cortină, pe structură metalică, greutatea proprie a acestora nu influențează greutatea clădirii, așadar nu sunt transmise încărcări suplimentare la fundație din cauza acestora. 

  • Montaj facil 

Montajul cortinelor antifoc se face ușor, fără a necesita spații ample pentru ridicarea structurii. De asemenea, montajul cortinelor se poate face în interiorul construcției deja realizate, nefiind necesară asamblarea în exteriorul spațiului.

  • Soluție eficientă, comparabilă cu ușile antifoc

Chiar dacă și ușile antifoc sunt una dintre cele mai bune soluții de limitare a propagării incendiilor, în unele cazuri, dispunerea constructivă a spațiului implică folosirea unor elemente separate. Astfel, cortinele antifoc pot înlocui, acolo unde este cazul, ușile glisante antifoc sau ușile clasice antifoc.

  • Costuri reduse, investiție eficientă

Un avantaj major al cortinelor antifoc este acela că au costuri reduse față de alte investiții necesare modificărilor structurale ale clădirilor în vederea protecției la foc, iar acest lucru înseamnă o investiție eficientă în viitorul clădirilor. O astfel de investiție rentează foarte mult mai ales în contextul aprinderilor accidentale, pentru că îți oferă posibilitatea de a te bucura de timpul necesar de reacție pentru stingerea incendiilor, limitând astfel pagubele.

  • Materiale durabile, fără impact asupra mediului

Cortinele antifoc sunt produse sustenabile care nu au un impact nefavorabil asupra mediului. Oțelul este un element curat care nu emite noxe sau gaze, iar fibra de sticlă este de asemenea un produs care nu are efecte asupra mediului sau sănătății umane. 

În plus, aceste cortine sunt tratate ignifug, lucru care oferă o protecție suplimentară, deoarece aprinderea materialului se realizează greu, așadar este redusă la minim posibilitatea apariției emisiilor de fum sau noxe. 

Desigur, cortinele antifoc sunt elemente deosebit de utile în protejarea clădirilor de pericolul incendiilor, însă, în același timp, nu ar trebui pierdute din vedere nici celelalte soluții de protecție, cum ar fi ușile antifoc.

De asemenea, o izolare termică pe bază de vată bazaltică și, evident,  extinctoarele, elementele cheie de stingere a incendiilor, sunt de mare ajutor.

Alegerea cortinelor antifoc este o soluție eficientă și durabilă care ajută la protejarea spațiilor interioare împotriva incendiilor. Alege așadar o soluție performantă și investește în siguranța casei tale sau a oricărui spațiu, pentru o protecție îndelungată. 

icon

Comandă telefonic

În plus, îți răspundem cu plăcere la orice întrebare ai avea despre acest model.

icon

0733 487 748

icon

Ai nevoie de ajutor?

Daca dorești mai multe informații despre modelele noastre de uși sau ai nevoie de asistență, contactează-ne telefonic la numărul de mai jos.

icon

0733 487 748