Înapoi la Blog

Ghid complet de alegere a amortizorului pentru ușă

19.05.2022

Share

Amortizorul pentru ușă este un dispozitiv simplu și modern care oferă o deschidere confortabilă și un nivel înalt de siguranță. Acesta împiedică ușile să se trântească și le crește durata de viață, creează un mediu liniștit, permite o închidere lină și silențioasă. Poate fi montat pe diferite tipuri de materiale și reglat în funcție de viteză, forța de închidere și impactul final. Alegerea amortizorului potrivit nu este o misiune tocmai ușoară, mai ales că pe piață există numeroase variante de produse.

Cum alegi un amortizor pentru ușă

În general, amortizoarele pentru uși se folosesc în sectorul comercial sau în domeniul industrial, precum și în clădirile de birouri, deoarece aduc un plus de confort: închid automat ușile după ce o persoană a intrat în incintă. Însă, această necesitate apare tot mai mult și în zona casnică, de exemplu pentru închiderea automată a ușii de la intrare sau pentru cea de la garaj.

Iată care sunt caracteristicile pe care trebuie să le ai în vedere pentru alegerea corectă a unui amortizor pentru ușă:

Tipul de ușă

Primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere pentru alegerea unui astfel de dispozitiv este tipul de ușă. Nu orice amortizor poate fi montat pe orice fel de ușă. Astfel, ține cont de materialul din care sunt realizate ușile pentru că există modele speciale, în funcție de acest aspect. De obicei, producătorii menționează în descrierea produsului și tipul de ușă pentru care poate fi utilizat.

Sursa foto: freepik.com

Este important să optezi pentru un amortizor care să respecte standardul EN 1154. Acesta face referire la standardul european prin care sunt clasificate dispozitivele de acest gen, prin intermediul unui sistem complex de codificare, format din șase cifre. Ușile de interior, ușile de exterior, ușile antifoc, dar și cele din lemn sau termopan au caracteristici diferite și, de aceea, trebuie să identifici modelele de amortizor compatibile cu acestea.

Forța de închidere

Este importantă pentru că determină cât de ușor se va închide ușa, fără să se trântească și să facă zgomot. Forța unui amortizor este gradată și depinde de dimensiunea și greutatea ușii. De regulă, forța necesară închiderii intră sub incidența standardului EN 1154 și este notată de la 1 la 7, după cum urmează:

  • Clasa 1 – amortizorul este potrivit pentru uși cu o greutate de până la 20 kg și o lățime de 750 mm;
  • Clasa 2 – amortizorul este potrivit pentru uși cu o greutate de până la 40 kg și o lățime de 850 mm;
  • Clasa 3 – amortizorul este potrivit pentru uși cu o greutate de până la 60 kg și o lățime de 950 mm;
  • Clasa 4 – amortizorul este potrivit pentru uși cu o greutate de până la 80 kg și o lățime de 1150 mm;
  • Clasa 5 – amortizorul este potrivit pentru uși cu o greutate de până la 100 kg și o lățime de 1250 mm;
  • Clasa 6 – amortizorul este potrivit pentru uși cu o greutate de până la 120 kg și o lățime de 1400 mm;
  • Clasa 7 – amortizorul este potrivit pentru uși cu o greutate de până la 160 kg și o lățime de 1600 mm.

Ai în vedere și frâna de vânt, funcția care protejează ușa pentru a nu se lovi de perete. De asemenea, ține cont că anumite modele de amortizoare pot avea și o funcție de setare a unghiului de funcționare, precum și o funcție de închidere întârziată.

Tipul de amortizor

Un amortizor pentru ușă reprezintă cea mai simplă și fiabilă modalitate pentru închiderea automată. Totuși, nu există un dispozitiv tipic, ci sunt mai multe tipuri de astfel de mecanisme.

Amortizorul cu arc este cel mai simplu și mai ieftin sistem. Acesta se amplasează deasupra intrării, are eficacitate crescută și o durată de viață îndelungată. Se folosește des în spațiile comerciale și clădirile de birouri, specificațiile sale fiind potrivite pentru traficul și forța medie sau mare. Cea mai comună variantă este amortizorul cu braț compas, realizat dintr-un corp fix pe marginea ușii, cu un braț articulat fixat în toc.

Amortizorul hidraulic, automatizat sau cu o camă, este indicat pentru ușile grele. De pildă, amortizorul cu autoînchidere rezistent la foc este ideal pentru ușile care cântăresc maxim 100 kg, fiind testat pentru uși rezistente la foc. Produsele hidraulice prezintă diverse reglaje în ceea ce privește viteza de închidere a ușii. Totodată, unele permit închiderea ușii și prin tragere, în funcție de setarea cilindrului principal.

Traficul

Pentru a putea identifica amortizorul de care ai nevoie este important să estimezi și care va fi frecvența utilizării ușii. De pildă, o ușă de bloc, dintr-un spital sau instituție publică se va deschide mai des decât o ușă din mediul privat. Traficul intens este considerat cel cuprins între 100.000 și 500.000 de cicluri de închidere-deschidere pe an, caz în care va fi nevoie de un amortizor cât mai rezistent. În schimb, traficul ușor se referă la cel mult 10.000 de cicluri anual, amortizorul având o rezistență mai scăzută.

Sensul de deschidere al ușii

Chiar dacă sunt amortizoare cu montare universală, trebuie să ții cont de acest amănunt la alegerea dispozitivului. Anumite produse pot fi utilizate doar pe mâna stângă sau pe mâna dreaptă, de aceea, trebuie să iei în considerare sensul de deschidere înainte de achiziționarea amortizorului.

Modul de instalare

În mod sigur, cei mai mulți oameni știu că amortizorul se montează pe tocul ușii. Iar acest lucru este cumva adevărat, pentru că aici îl vedem instalat cel mai des. Însă, mecanismul poate fi aplicat și pe foaia ușii, de exemplu, în situația ușilor din aluminiu, care au tocul îngust. În cazul în care nu-ți dorești ca dispozitivul să fie vizibil, poți opta pentru un amortizor de pardoseală, așa cum se folosește deseori la ușile din sticlă de la intrarea în magazine.

Reglarea vitezei de închidere

Persoanele care folosesc ușile dotate cu amortizoare trebuie să poată face asta cu ușurință și în perfectă siguranță. Este important ca dispozitivul să nu fie o piedică pentru oamenii în vârstă, cei cu dizabilități sau pentru copii. În momentul în care cineva folosește ușa de acces, aceasta trebuie să se închidă încet ca să permită intrarea celor care se mișcă mai greu.

Sursa foto: unsplash.com

Viteza de închidere reglabilă este disponibilă, în principiu, la amortizoarele de calitate. Practic, prin simpla răsucire a unui buton, poate fi reglată viteza, dar și timpul în care amortizorul va închide ușa.

Dotările amortizorului

Funcția de închidere reglabilă este esențială pentru un amortizor. Pe lângă aceasta, poți verifica și alte dotări la produsul ales. Viteza de încuiere diferită îți oferă posibilitatea de a crește/încetini viteza, atunci când ușa urmează să se închidă și să nu se trântească. Funcția de acțiune întârziată care îi permite ușii să rămână deschisă pentru perioade variabile sau funcția de backcheck ce previne deschiderea necontrolată pot fi foarte utile pentru un amortizor.

 

De ce să montezi un amortizor pentru ușă? Poți elimina accidentele, beneficiezi de controlul vitezei și a forței de închidere, precum și de o închidere fermă a ușii. Mai mult, dispui și de o siguranță crescută în caz de incendiu deoarece o ușă dotată cu un astfel de mecanism poate fi utilizată pentru evacuarea rapidă a unei încăperi, dar, totodată, se închide automat și împiedică răspândirea flăcărilor.

icon

Comandă telefonic

În plus, îți răspundem cu plăcere la orice întrebare ai avea despre acest model.

icon

0733 487 748

icon

Ai nevoie de ajutor?

Daca dorești mai multe informații despre modelele noastre de uși sau ai nevoie de asistență, contactează-ne telefonic la numărul de mai jos.

icon

0733 487 748