Înapoi la Blog

Montarea ușilor antifoc: Tot ce trebuie să știi

05.08.2021

Share

Ușile antifoc sunt un mod eficient de a beneficia de mai multă siguranță, în cazul unui incendiu. Focul distruge locuințe, bunuri și vieți și creează unele dintre cele mai mari tragedii pe care le poate trăi un om. Cu toate că detectoarele de fum sau alarmele sunt absolut obligatorii în casă, montarea ușilor antifoc este extrem de importantă fiindcă împiedică propagarea incendiilor și etanșează încăperile. Aceste elemente sunt utile atât pentru limitarea focului, cât și a fumului ori gazelor toxice emanate într-un incendiu. Află mai multe despre montajul ușilor antifoc și vezi care sunt regulile de urmat pentru o protecție maximă.

Informații generale despre ușile antifoc

Spre deosebire de produsele standard, ușile rezistente la foc sunt gândite și proiectate cu maximă rigurozitate. Datorită construcției ermetice, ele etanșează complet golul de trecere, astfel că stopează extinderea incendiului, dar, totodată, țin la distanță fumul sau gazelor toxice emanate de foc. Ușile care oferă protecție la incendiu beneficiază de un nucleu solid, sunt confecționate din materiale care ard greu, iar pe margini sunt traversate de lamele intumescente. 

Trebuie să știi că performanța de izolare nu este nelimitată, acest detaliu fiind stabilit de natura materialului din care sunt construiți pereții care delimitează ușile antifoc. Perioada minimă în care pot rezista la flăcări și pot preveni răspândirea fumului este de 30 de minute, dar, în funcție de tipul produsului ales, poate ajunge până la 120 de minute. Fie că vorbim despre o jumătate de oră sau două ore, acest timp face o diferență uriașă în caz de incendiu. Astfel, evacuarea s-ar putea realiza în parametri optimi, fără să se piardă vieți omenești. Iată ce este necesar să cunoști la aceste produse deosebite:

Caracteristici ale ușilor antifoc

O ușă rezistentă la foc are, în general, o grosime de până la 60 mm, miez tip figure izolator și toate accesoriile de feronerie concepute special pentru a rezista la flăcări.

montare usi antifoc
Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1582202994222-a2b87545be8b?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=1600&q=80 

Dacă vorbim despre uși metalice rezistente la foc, chiar și acel amortizor pentru autoînchidere folosit, în principal, la produsele instalate în clădirile publice beneficiază de proprietăți asemănătoare. Vezi, în continuare, câteva dintre principalele caracteristici ale ușilor antifoc:

  • ușile pentru incendiu rezistă împotriva focului pentru că sunt realizate din materiale incombustibile care au capacitatea de a întârzia sau preveni răspândirea flăcărilor;
  • montarea ușilor antifoc implică și aplicarea unor garnituri termoexpandabile, care se dilată la temperaturi foarte ridicate și pot oferi până la două ore de protecție la incendiu;
  • o ușă rezistentă la foc poate fi montată atât în spațiile publice, industriale sau comerciale, cât și în cele rezidențiale;
  • întreaga structură a produselor de acest fel, inclusiv accesoriile, sunt concepute să reziste în fața flăcărilor;
  • persoanele care vor un design special pot opta pentru montarea ușilor antifoc vopsite în diverse culori, acoperite cu folie PVC care imită lemnul sau folie cu diferite decorațiuni grafice;
  • ușile antifoc au caracter reversibil−poate fi modificat sensul de deschidere al acestora.

Normative pentru ușile rezistente la foc

La nivel european există un sistem standardizat pentru marcarea produselor care oferă protecție la incendiu. În acest sens, se face o clasificare pentru a stabili cât timp părți sau elemente ale construcției își pot păstra proprietăți precum etanșeitatea la foc, izolarea termică sau capacitatea portantă. Condițiile minimale se calculează în funcție de rolul structural al produselor și pe baza codificării standard:

  • R–element de construcție rezistent la foc cu rol structural, fără etanșare și izolare termică (stâlpi, coloane, etc.);
  • REI–element de construcție cu rol structural care oferă etanșare și izolare termică (pereți, planșee, etc.);
  • EI–element de construcție rezistent la foc fără rol structural, dar care contribuie la etanșarea și izolarea termică la foc (pereți, uși, cortine, obloane, etc.);
  • E–element de construcție rezistent la foc fără rol structural și în izolare termică, dar, cu etanșare la foc (pereți, uși, cortine, obloane, parapeți, panouri, etc.);
  • W, S, C, K–elemente de construcție rezistente la flacără, cu funcție impusă la radiații (W), fum (S), cu închidere automată (C) și capacitate de protecție la foc a acoperirilor (K).

Ușile antifoc intră în categoria EI pentru că sunt rezistente la foc, au rol de etanșare și izolare termică.

Tipuri de uși rezistente la foc

Rolul ușilor antifoc este acela de a nu lăsa flăcările să se propage dintr-un loc în altul. Soluțiile de protecție la incendiu includ modele de uși ce pot fi montate în diferite tipuri de clădiri publice sau private. Acestea pot fi alese:

  • În funcție de clasa de rezistență la ardere

Persoanele care vor să monteze astfel de elemente pot alege între o ușă rezistentă la foc și care oferă protecție 30 sau 60 de minute sau o ușă antifoc de 90 de minute ori chiar 120 de minute de protecție. Durata minimă de protecție la incendiu se alege după destinația ușii și luând în calcul indicațiile autorităților, dacă există spații cu risc foarte mare.

  • În funcție de construcție

Montarea ușilor antifoc trebuie realizată în baza spațiului de instalare a produselor. Prin urmare, se va alege între uși antifoc cu 1 canat și uși antifoc cu 2 canate. Prima categorie este destinată, în special, zonelor unde fluxul de persoane este ridicat și se impune respectarea normelor în vigoare pentru siguranța publică, dar, pentru că au dimensiuni mai mici se potrivesc foarte bine și mediilor rezidențiale. Variantele cu 2 canaturi se întâlnesc, în special, în spațiile comerciale și clădirile de birouri.

Cum se montează ușile antifoc?

Putem spune despre ușile rezistente la foc că necesită un montaj special. Aceste elemente de construcție oferă protecție la incendiu și un plus de siguranță, de aceea, trebuie instalate cu mare responsabilitate.

Ce materiale pot fi folosite

Dacă luăm în considerare materialul din care sunt confecționate, ușile metalice rezistente la foc sunt cele mai populare. Sunt confecționate din tablă galvanizată, pot fi cu 1 sau 2 canaturi, la interior au un material izolant și reprezintă unele dintre cele mai avansate și apreciate metode de protecție la incendiu. Totuși, când vorbim despre montarea ușilor antifoc, ne putem îndrepta atenția și către produsele din lemn, construite, în special, pentru segmentul de hoteluri. Deși, eficiența ușilor antifoc din lemn este mai redusă, adică, pot rezista în fața flăcărilor 30 sau cel mult 60 de minute, materialul este preferat de mulți oameni datorită aspectului său natural.

montare usi antifoc
Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1500325478868-229dbf064350?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1650&q=80 

Un element modern, des folosit în domeniul construcțiilor, este și sticla. Așadar, pentru montajul ușilor antifoc se poate opta și pentru elementele vitrate care reușesc să etanșeze orice spațiu împotriva incendiilor, oferind, totodată, un aspect estetic deosebit. Ușile antifoc vitrate împiedică trecerea flăcărilor și a gazelor toxice, dar, nu și a căldurii pe care o degajă incendiul.

Reguli care trebuie respectate pentru un montaj corect

Pentru montarea ușilor antifoc este necesar să se folosească spumă poliuretanică rezistentă la incendii, care asigură etanșeizare la foc. Pe piața locală este disponibilă o astfel de spumă care oferă etanșeizare de până la 360 de minute, așa că, poți utiliza un produs cu un coeficient de protecție cât mai înalt. De regulă, culoarea spumei antifoc este diferită față de cea obișnuită și prezintă caracteristici distincte precum rezistența termică ridicată și temperatură de topire mai mare. De asemenea, spuma poliuretanică rezistentă la foc are nevoie de un timp mai mare de întărire.

În niciun caz, o ușă pentru incendiu nu se va instala cu o spumă standard. Mai mult, este esențial ca la montaj să se verifice funcționarea perfectă a sistemului de închidere automată și a regulatoarelor, acolo unde există. În anumite cazuri, poate fi necesară instalarea unui sistem de arcuri suplimentar, care să ofere siguranță la închidere, dacă există un trafic ridicat ce ar putea micșora în timp forța de închidere a sistemului standard prevăzut. Totodată, dacă se optează pentru montarea ușilor antifoc culisante sau glisante, de regulă, în spații industriale, comerciale, hale, depozite ori garaje subterane, trebuie păstrat un spațiu liber pe perete, pentru glisarea canaturilor în poziția „deschis”.

Montarea ușilor standard versus montarea ușilor antifoc

Spre deosebire de modelele standard, montarea ușilor antifoc trebuie să respecte anumite norme de specialitate. Mai exact, pereții trebuie să fie și ei destul de rezistenți și să poată face față flăcărilor. Benzile termoexpandabile joacă un rol crucial în performanța și calitatea ușilor antifoc pentru că sunt cele care sigilează spațiul dintre marginea ușii și cadru, în caz de incendiu. Mai departe, spuma poliuretanică folosită trebuie să fie de înaltă calitate, antifoc, pentru a nu compromite zona de siguranță. Întreaga structură, inclusiv feroneria sau alte accesorii, trebuie să fie rezistente la foc. Ușile standard pot fi montate cu orice tip de spumă poliuretanică și fără se se ia în considerare dacă zidurile ori alte elemente necesare au un anumit grad de rezistență în fața focului, pentru că nu sunt concepute în acest sens.

Ușile antifoc prezintă marele avantaj de a încetini extinderea unui incendiu. Mai mult, ele pot evita sau limita pierderile de vieți omenești și daunele ce pot fi aduse unei clădiri. Aceste elemente au devenit un produs esențial pentru siguranță întrucât îți oferă timp suplimentar să găsești o ieșire alternativă în caz de incendiu și să fii ferit de orice pericol.

icon

Comandă telefonic

În plus, îți răspundem cu plăcere la orice întrebare ai avea despre acest model.

icon

0733 487 748

icon

Ai nevoie de ajutor?

Daca dorești mai multe informații despre modelele noastre de uși sau ai nevoie de asistență, contactează-ne telefonic la numărul de mai jos.

icon

0733 487 748