Înapoi la Blog

Alegerea ușilor antifoc: Criterii de care trebuie să ții cont

05.08.2021

Share

Oferă un nivel superior de protecție ignifugă pentru perioadă determinată de timp, sunt fabricate din materiale rezistente și au capacitatea de a reduce rata de extindere a unui incendiu și de a etanșeiza încăperile. Ușile antifoc au devenit în prezent o soluție simplă și inovatoare pentru siguranța oamenilor și protecția lor împotriva incendiilor. Acestea au rolul de a limita focul, dar totodată sunt eficiente și în ceea ce privește fumul sau gazele toxice. Totuși, este important de știut faptul că fiecare produs în parte beneficiază de anumite proprietăți și că unele uși antifoc pot oferi un nivel de protecție diferit față de altele. Așadar, descoperă mai departe utilitatea și caracteristicile ușilor antifoc, dar și criteriile de selecție de care trebuie să ții cont atunci când le alegi.

Ce sunt ușile antifoc?

Alegerea corectă a ușii pentru închiderea golului de zid reprezintă o asigurare suplimentară pentru orice spațiu. Spre deosebire de un produs standard este mult mai rentabil să investești într-o ușă antifoc deoarece are capacitatea de a salva vieți, de a păstra integritatea proprietății și a obiectelor de valoare. Ușile rezistente la foc sunt confecționate din materiale incombustibile, care întârzie sau previn răspândirea focului dintr-o parte afectată de incendiu în alte zone ale unei clădiri ori imobil. Anumite modele de uși metalice antifoc sunt realizate din tablă de oțel zincată, umplute cu material termoizolant, galvanizate și prevăzute cu garnituri termoexpandabile. De asemenea, accesoriile lor sunt și ele rezistente la foc. În funcție de clasa de rezistență la ardere, producătorii ușilor antifoc menționează că protecția oferită de acestea poate fi pentru un interval de 30, 60, 90 sau 120 de minute.

O barieră pentru stoparea propagării focului, ușile antiincendiu au o construcție ermetică și etanșează complet golul de trecere. Prin urmare, reușesc să împiedice extinderea focului, a fumului și gazelor toxice emanate. Deși performanța lor este limitată, instalarea unor uși antifoc care oferă chiar și protecția minimă de 30 de minute poate face o diferență uriașă pentru evacuarea oamenilor în timp util.

Când sunt recomandate ușile antifoc?

Fie că construiești o casă, o hală industrială sau o clădire de birouri, un principalul element care nu ar trebui să lipsească sunt ușile antifoc. Ele au fost gândite și proiectate cu maximă rigurozitate și, de obicei, sunt montate strategic în încăperi sau locuri considerate a fi predispuse la incendiu. Produsele de acest gen pot fi folosite din propria inițiativă, dar sunt situații în care instalarea lor este obligatorie prin lege, ca de exemplu în spitale, spații comerciale ori diverse clădiri publice.

usi antifoc criterii de selectie
Sursa foto: https://image.freepik.com/free-psd/wall-with-blank-door-mockup_176382-1444.jpg 

Utilitatea ușilor antifoc este de necontestat în orice loc de uz public sau personal. Spre exemplu, este recomandat ca acestea să fie montate în zonele cu risc ridicat de incendiu, cum ar fi bucătăria casei ori a unui restaurant, dar și în clădirile cu multe etaje, blocuri, birouri, hoteluri, pensiuni, boxe, garaje subterane, centre comerciale, școli, grădinițe, etc. În fabrici și ateliere este indicată instalarea unor uși industriale antifoc sau uși secționale rezistente la foc, în timp ce în locuințele private unde se pune accent și pe design se pot folosi uși culisante antifoc, uși glisante antifoc sau usi metalice antifoc. Fără îndoială, elementele de acest gen pot evita considerabil pierderile de vieți omenești și bunuri.

Cum alegi ușile antifoc: criterii de selecție

În alegerea unor uși metalice antifoc prețul poate fi un criteriu definitoriu pentru multe persoane, însă trebuie reținut faptul că acesta nu este la fel de important ca specificațiile tehnice deoarece protecția oferită e vitală în cazul unui incident. Ată câteva criterii pe care trebuie să le iei în considerare atunci când vizitezi un depozit de uși pentru achiziționarea unor produse potrivite nevoilor tale:

Tipul materialului

Dacă luăm în considerare materialul din care sunt confecționate un producător de uși antifoc o să-ți spună că ușile metalice rezistente la incendiu sunt cele mai populare. Produsele de acest gen au un nucleu solid, materiale și accesorii care ard greu, iar pe margini sunt dotate cu lamele intumescente ce contribuie la o montare foarte etanșă. Ușile metalice antifoc sunt realizate din tablă galvanizată, la interior au un material izolant și reprezintă unele dintre cele mai avansate și apreciate metode de protecție la incendiu.

usi antifoc criterii de selectie
Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1464316325666-63beaf639dbb?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=1650&q=80 

Pe lângă varianta metalică, ai posibilitatea de a alege și uși antifoc din lemn, special concepute pentru segmentul de hoteluri. Chiar dacă eficiența lor este mai redusă și oferă o protecție la foc de 30-60 minute, sunt preferate datorită aspectului lor natural. De asemenea, ușile antifoc vitrate pot fi o opțiune interesantă, mai ales că sticla este un element modern des folosit în construcțiile de orice fel. Însă, acestea împiedică trecerea flăcărilor și a gazelor toxice, dar nu și a căldurii pe care o degajă incendiul.

Rezistența la foc

Ușile antifoc sunt fabricate pe o bază solidă și oferă niveluri diferite de protecție ignifugă. Ele pot face parte din anumite categorii de rezistență, care reprezintă de fapt durata de timp pe care producătorii de uși antifoc o garantează în fața flăcărilor. În acest sens, există mai multe tipuri de uși anti-incendiu de 30, 60, 90 sau chiar și 120 de minute rezistență la foc. Durata minimă de protecție la incendiu se alege după destinația ușii, dar luând în calcul și indicațiile autorităților dacă există spații cu risc foarte mare.

Spațiul de instalare

Montajul ușilor antifoc se face ținând cont de baza spațiului de instalare. Astfel, se pot alege uși antifoc cu 1 canat și uși antifoc cu 2 canate. Prima categorie de produse este destinată în special zonelor cu un flux de persoane ridicat, unde se impune respectarea normelor în vigoare pentru siguranța publică. Dimensiunile reduse ale ușilor antifoc cu 1 canat le face să se potrivească foarte bine și mediilor rezidențiale. Variantele cu 2 canaturi se întâlnesc de regulă în spațiile comerciale și clădirile de birouri.

Modul de deschidere

Atunci când vrei să alegi cele mai bune uși antifoc trebuie să iei în considerare și tipul de deschidere, respectiv pe partea stângă sau pe cea dreaptă. În cazul unui incendiu, situația se schimbă extrem de rapid, iar oamenii trebuie să ia măsuri urgente, de aceea este importantă și această caracteristică.

Aspectul ușilor antifoc

În cazul în care ai nevoie de uși de interior antifoc s-ar putea să te intereseze foarte mult și caracterul estetic al acestora. Ei bine, dacă în urmă cu ceva timp ușile antiincendiu aveau implicații oarecum negative asupra esteticii unui interior, indiferent dacă era vorba de o casă, un birou sau un spațiu comercial, în prezent designul poate fi îmbinat în cel mai fericit mod cu utilitatea și siguranța. Există posibilitatea ca ușile antifoc să fie vopsite în diferite culori sau acoperite cu folie PVC care imită lemnul ori include diferite decorațiuni grafice.

Uși antifoc: 3 modele recomandate

Aceste tipuri de uși dețin un rol important în planul de protecție antiincendiu al oricărei clădiri, iar domeniile lor de aplicabilitate sunt foarte diverse. Dacă îți desfășori activitatea într-un mediu unde este necesară securizarea la incendiu sau pur și simplu îți dorești mai multă protecție la tine acasă, atunci montarea unor uși antifoc reprezintă un demers absolut necesar. Iată câteva modele recomandate:

Ușă Chepeng antifoc

usi antifoc criterii de selectie

Dacă îți dorești un produs care să ofere o performanță înaltă de 120 de minute rezistență la flăcăi, atunci alege ușa Chepeng. Aceasta este potrivită pentru hoteluri, pensiuni, birouri, instituții publice, hale industriale, dar și pivnițe sau boxe. Ușa oferă o izolație termică și fonică medie și face parte din gama economic.

Ușă antifoc 90 de minute, 2 canate

usi antifoc criterii de selectie

Este o ușă potrivită pentru spațiile de instalare mari, de preferat din zonele comerciale, clădirile de birouri sau instituțiile publice. Ușa antifoc 90 minute, cu 2 canate este furnizată fără prag și poate fi disponibilă în mai multe dimensiuni, în funcție de lățimea și înălțimea tocului. Oferă o rezistență ridicată, iar materialele din care este confecționată pot rezista în fața flăcărilor cel mult 90 de minute în cazul unui incendiu.

Ușă antifoc 60 minute, 1 canat

usi antifoc criterii de selectie

În situația în care vrei o ușă antifoc cu performanță de 60 de minute, poți opta pentru varianta cu 1 canat. Acest model necesită un spațiu de instalare mai mic, fiind disponibil pentru lățimi ale tocului ce încep de la 800 mm și ajung până la 1200 mm. Rezistența sa la foc este de o oră, iar dimensiunile reduse transformă ușa într-un produs perfect pentru locuințele rezidențiale.

Montajul ușilor antifoc: sfaturi

Față de variantele tradiționale, putem spune despre ușile rezistente la foc că necesită un montaj special. Rolul lor principal este acela de a oferi protecție la incendiu și un plus de siguranță, de aceea trebuie instalate cu mare responsabilitate. Prin urmare, avem câteva sfaturi care îți pot fi de folos:

  • La montajul ușilor antifoc trebuie să se folosească spumă poliuretanică rezistentă la incendii. Pe piață este disponibilă spuma ce oferă etanșeizare de până la 360 de minute, așa că poți utiliza un produs cu un coeficient de protecție cât mai înalt;
  • Ia în considerare faptul că spuma poliuretanică rezistentă la foc are nevoie de un timp mai mare de întărire, așa că nu te grăbi să deschizi și să închizi ușa odată ce ai așezat-o pe poziție;
  • Dacă optezi pentru uși culisante antifoc sau uși glisante antifoc trebuie să păstrezi un spațiu liber pe perete pentru glisarea canaturilor;
  • De preferat ar fi ca și pereții să aibă rezistență la foc, iar clasa de rezistență a ușii să fie de cel puțin jumătate din cea a zidurilor clădirii;
  • Aceste elemente de construcție anti-incendiu trebuie să e închidă automat în cazul izbucnirii incendiului, de aceea trebuie efectuată o verificare a ușilor antifoc după montaj pentru a vedea dacă sistemul de închidere funcționează corespunzător. 

Montarea unor uși antifoc este extrem de importantă întrucât împiedică propagarea incendiilor și etanșeizează încăperile. Vorbim de o investiție inteligentă și importantă în orice spațiu, cu rol crucial în salvarea vieților omenești sau a bunurilor de valoare.

icon

Comandă telefonic

În plus, îți răspundem cu plăcere la orice întrebare ai avea despre acest model.

icon

0733 487 748

icon

Ai nevoie de ajutor?

Daca dorești mai multe informații despre modelele noastre de uși sau ai nevoie de asistență, contactează-ne telefonic la numărul de mai jos.

icon

0733 487 748