Înapoi la Blog

7 lucruri de care să ții cont când alegi mânerul pentru ușă

14.07.2022

Share

Din punct de vedere funcțional, feroneria ușii are cel mai important rol în ceea ce înseamnă utilizarea optimă a acestui element. Accesoriile ieftine ori cele alese greșit pot strica un produs de calitate, iar cum nimeni nu cumpără o ușă pentru un an sau doi, trebuie luate în considerare câteva aspecte importante. Pe lângă balamale și broască, mânerul este considerat o piesă de rezistență deoarece închide și deschide ușa. Adițional funcționalității, acesta crește securitatea și are o latură estetică întrucât poate aduce un plus de frumusețe interiorului. Iată ce lucruri trebuie să ai în vedere ca să alegi corect mânerul pentru ușă:

Tipul de mâner

Alegerea mânerului ține de nevoile și preferințele utilizatorilor. În timp ce unele persoane preferă elementele standard, de tip clanță, altele pot opta pentru butoni deși nu sunt mai ușor de deschis de bătrâni, copii sau oameni cu dizabilități.

Mânerul clanță poate avea o formă alungită și permite deschiderea ușii prin apăsarea cu mâna de sus în jos. Acesta poate fi simplu, pe o singură latură, sau dublu, ca să permită deschiderea de pe ambele părți ale ușii. Mânerul buton poate fi, la fel, simplu sau dublu, deschiderea și închiderea făcându-se orientând mânerul într-o parte.

Sistemul de închidere

În timp ce opțiunea pentru clanță sau buton are legătură mai mult cu estetica, cea pentru sistemul de închidere ține de necesitate, respectiv protejarea intimității ori menținerea securității. Astfel, se poate alege:

  • mâner cu slid – de obicei, slidurile sunt dreptunghiulare, însă, uneori, pot avea și alte forme la extremități; slidurile au același design ca mânerul, subliniază aspectul decorativ și, totodată, protejează ușa de urmele de degete.
  • mâner pe rozetă – potrivit mai degrabă pentru elementele de tip buton, acesta are o rozetă care apare sub forma unui cerc de mici dimensiuni și care este mai discretă decât varianta cu slid.

Funcționalitatea ușii

Alegerea mânerului depinde foarte  mult și de încăperea în care este montată ușa. În general, la o ușă de interior cu cheie, mânerul trebuie să fie compatibil cu sistemul de închidere. Ușile cu sau fără mâner cu sistem de răsucire parțială sunt recomandate în băi, de exemplu, ca să funcționeze pe interiorul încăperii. În cazul unor probleme, broasca de la exterior se poate debloca folosind o monedă.

Mânerele cu slid sau pe rozetă fără orificiu pentru cheie nu au un sistem de mâner care să fie acționat prin răsucire. De regulă, acestea sunt recomandate pentru living sau bucătărie. Atunci când se aleg mânerele, în cazul ușilor de interior se recomandă ca, pe partea exterioară, să nu fie niciun orificiu pentru șuruburile de prindere.

Materialul din care este realizat mânerul

Este important ca mânerul pentru ușă să fie și practic, dar și durabil și fiabil. În acest sens, trebuie avut în vedere și materialul din care este fabricat accesoriul:

  • oțel inoxidabil – rezistente, durabile și prietenoase cu mediul înconjurător, mânerele sunt fabricate din oțel crom-nichel, material care are capacitatea de a împiedica apariția coroziunii și pătrunderea acizilor;
  • aluminiu – aliajele metalice utilizate pentru mânere sunt de calitate superioară și beneficiază de rezistență la coroziune; pot fi realizate prin eloxare, ca să se obțină un strat de oxid care oferă protecție împotriva coroziunii. De asemenea, aluminiul poate fi vopsit și în câmp electrostatic ca să facă față agenților externi, precum umiditate, transpirația mâinilor sau solicitări mecanice ușoare;
  • alamă – mânerele confecționate din aliaje de alamă sunt acoperite de un strat de lac ars ori crom ca să reziste la acțiunea solvenților. Dacă acest înveliș dispare, apar urme de coroziune. Materialul nu necesită întreținere specială, doar că este de preferat să nu fie curățate cu substanțe agresive;
  • plastic – realizate din poliamidă, aceste tipuri de mânere sunt recomandate pentru aplicațiile tehnice datorită capacității antistatice, rezistenței ridicate la substanțele chimice și la acțiunea razelor ultraviolete. Mai mult, sunt ușor de curățat, cu apă sau substanțe de curățare.

Ecartamentul

Indiferent dacă trebuie să alegi mânere pentru uși antifoc sau pentru alte tipuri de uși, înainte de a achiziționa un anumit produs trebuie măsurat ecartamentul. Este vorba despre distanța dintre cele două orificii care permit fixarea slidului, adică centrul capătului din dreapta mânerului și centrul orificiului de la butuc. În principiu, există două dimensiuni standard de ecartament, de 165 mm și 195 mm. De reținut ar fi și faptul că, pentru un mâner prevăzut cu broască cu cheie, ecartamentul standard dintre clanță și gaura pentru cheie trebuie să fie de 70 mm.În acest caz avantajul mânerului cu rozeta este indubitabil datorită faptului că în cazul înlocuirii unor mânere existente,nu mai suntem limitați de dimensiunea ecartamentului.

Stilul mânerului

Mânerul pentru ușă are și un puternic impact decorativ. Prin urmare, pentru alegerea unui element potrivit, trebuie avut în vedere stilul general al spațiului și tipul de ușă în structura căruia va fi instalat. Produsele în stil contemporan, de pildă, au design îndrăzneț, așa cum sunt cele ultraplate sau pătrate. În decorurile rustice, se potrivesc mânerele realizate din fier forjat sau cele din porțelan, în formă de buton. Dacă ușile sunt colorate, atunci se pot folosi mânere în aceeași nuanță sau cu un ton mai deschise/mai închise, mai mult/mai puțin lucioase, mate, fosforescente.

Materialul din care este confecționat mânerul joacă și el un rol important. Accesoriile din alamă arată mai bine într-o amenajare cu nuanțe calde, în timp ce modelele cu finisaje mai reci se potrivesc mai degrabă cu porțelan, crom sau oțel inoxidabil.

Bugetul și cerințele speciale

Costul mânerelor este unul dintre atributele care stau la baza deciziei de a alege un produs sau altul. Totuși, acest criteriu nu trebuie să fie principalul aspect după care să te ghidezi. Diferențele de preț sunt făcute de calitatea materialelor folosite ori de brandul care produce mânerele.

Aceste accesorii pot încorpora, uneori, mai multe roluri. Prin urmare, trebuie să acorzi atenție fiecărui detaliu sau cerință specială. Spre exemplu, dacă într-un spațiu au fost montate uși antifoc, pentru o protecție bună se recomandă ca și feroneria să fie rezistentă la foc.

 

Chiar dacă pare un accesoriu nesemnificativ, mânerul are o importanță majoră în funcționarea perfectă, securitatea și estetica ușii. Este un element decorativ, dar care, în același timp, trebuie să prezinte o durabilitate și o fiabilitate ridicată.

icon

Comandă telefonic

În plus, îți răspundem cu plăcere la orice întrebare ai avea despre acest model.

icon

0733 487 748

icon

Ai nevoie de ajutor?

Daca dorești mai multe informații despre modelele noastre de uși sau ai nevoie de asistență, contactează-ne telefonic la numărul de mai jos.

icon

0733 487 748