Înapoi la Blog

Stabilirea dimensiunilor ușilor de interior: Cum măsori corect?

24.08.2021

Share

Ușile de interior potrivite completează armonios decorul casei, oferindu-le proprietarilor liniște și intimitate. Acestea sunt unele dintre cele mai importante elemente dintr-o locuință, iar alegerea lor nu este deloc simplă, mai ales că nu se pot schimba prea ușor. Materialul din care sunt realizate, stilul, designul sau culoarea reprezintă criterii esențiale pentru selectarea unor produse de calitate, însă dimensiunea ușilor de interior joacă un rol crucial. Înainte de a comanda o ușă nouă trebuie întotdeauna să te asiguri că faci măsurătorile corecte: În caz contrar, o asemenea greșeală va fi foarte costisitoare. Iată ce trebuie să știi și cum poți stabili în mod corespunzător dimensiunea ușilor care se montează în interiorul clădirilor.

Pregătirea măsurătorilor: ce ai de făcut?

Dacă te-ai decis să instalezi niște uși de interior moderne în locuința ta primul lucru pe care trebuie să-l ai în vedere este efectuarea unor măsurători corecte. Încă de la început este necesar să-ți menționăm faptul că pentru toate măsurătorile se păstrează aceeași unitate de măsură, respectiv centimetri sau milimetri. Astfel, în situația în care trebuie să înlocuiești ușile de interior vechi, vei putea măsura direct dimensiunile acestora, respectiv înălțimea, lățimea și grosimea. În cazul în care vorbim despre o construcție nouă, când șapa este turnată și pereții tencuiți, trebuie măsurat golul de ușă. Pentru aceasta, se vor lua în considerare următorii parametri:

  • lățimea golului de ușă, adică deschiderea orizontală dintre cei doi pereți în care va intra ușa;
  • înălțimea golului de ușă, respectiv deschiderea verticală de la podea și până la partea superioară. În situația în care pardoseala nu este montată, se va ține cont și de grosimea acesteia la măsurarea dimensiunii ușilor;
  • grosimea peretelui.

Este esențial ca în golul de ușă măsurat să intre și tocul, de aceea, se vor adăuga 2 cm în plus în înălțime și la lățime. De asemenea, ia în considerare și prezența sau absența pragurilor.

Stabilirea dimensiunilor ușilor de interior: măsurarea foii

Dimensiunea ușilor de interior depinde de diferiți factori, între care funcțiunea clădirii, direcția și sensul de deschidere a ușilor, numărul de persoane care se vor evacua prin acea ușă sau tipul persoanelor care o vor folosi. În unele cazuri, pentru mai multă siguranță, se montează în interior și uși antifoc. În spațiile comerciale sau rezidențiale, în eventualitatea unui incendiu, pentru ca ușa să fie folosită pentru evacuarea oamenilor, lățimea minimă utilă a acesteia trebuie să fie de 80 cm. Dacă ne referim la persoanele care se deplasează în scaun cu rotile, dimensiunea ușii va fi de 85-90 cm. Așadar, la stabilirea dimensiunii ușilor de interior trebuie să se țină cont și de tipul clădirii unde vor fi instalate aceste elemente.

Cum măsori dimensiunile de bază?

În cazul în care ai renunțat la ușa veche și vrei să afli dimensiunile pentru cea nouă, asigură-te că o așezi pe o suprafață plană și că-i măsori cu atenție grosimea, înălțimea și lățimea. De preferat ar fi să măsori foaia de ușă veche în trei puncte diferite, de exemplu sus, la mijloc și jos și, dacă valorile nu corespund, să alegi dimensiunea cea mai mare pentru toți cei trei parametri – grosime, înălțime și lățime. De obicei, ușile pot fi ajustate ușor, ca să se potrivească pe același toc, însă atunci când sunt mai mari. Dacă ai măsurat greșit și foaia de ușă nouă este mai mică, din păcate nu vei mai putea adăuga nimic în plus în înălțime.

Sursa foto:

https://images.pexels.com/photos/3935316/pexels-photo-3935316.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=750&w=1260 

În general, pentru înălțimea și lățimea ușilor interioare trebuie să iei în considerare dimensiunea tocului și spațiul liber necesar pentru montare. Este un algoritm de calcul simplu:

  • De obicei, tocul ușii are dimensiuni de 2,5 mm pe fiecare parte. Indicatorul poate varia în funcție de presiunea greutății ușii asupra tocului;
  • Spațiile libere pentru instalare sunt cuprinse între 1,5 și 2 cm și sunt necesare pentru fixarea tocului în perete;
  • Între toc și foaia de ușă trebuie să fie un spațiu de 0,25 cm sau 0,3 cm pe ambele părți, pentru a garanta închiderea și suspendarea liberă a balamalelor;
  • Pragul are o înălțime standard de 1,5-2,5 cm. Chiar dacă nu se folosește, se ia în calcul.

La o ușă standard de 200×80 cm, vom calcula înălțimea astfel: 200 cm + 2,5 cm (toc) + 2,5 cm (prag sau zonă liberă sub ușă) + 2 cm (spațiu liber superior) + 0,3 cm (pentru mișcarea foii de ușă în toc). Obținem o valoare de 207,3 cm, pe care o vom aproxima la 208 cm. Pentru calculul lățimii, avem 80 cm + 0,2 cm * 2,5 cm (toc) + 0,2 cm * 2 cm (spațiu liber pentru montare) + 0,5 cm (pentru mișcarea foii de ușă în toc). Rezultă 89,5 cm și se va rotunji la valoare de 90 cm. Acest lucru înseamnă că o ușă de 200×80 cm are nevoie de un gol de ușă de 208×90 cm.

Cum măsori feroneria?

Foile de ușă sunt, în general, fără feronerie montată. Chiar și pentru modelele antifoc, care au utilitate și caracteristici de necontestat când vorbim despre siguranța oamenilor și integritatea spațiilor, accesoriile sunt separate. Prin urmare, atunci când înlocuiești tâmplăria și vrei să știi dimensiunea ușilor de interior, trebuie să te gândești și la măsurarea feroneriei. Ca să potrivești produsul cel nou cu elementele de feronerie, în locurile corecte, în așa fel încât să fie perfect aliniate cu tocul vechi pe care ai decis să-l păstrezi, trebuie să faci unele măsurători.

Vei avea cel puțin trei balamale–superioară, centrală și inferioară–așa că e nevoie să măsori de la muchia superioară a ușii până la partea de sus a fiecărei balamale. Asigură-te că ruleta este perfect dreaptă raportat la foaia de ușă și că merge în paralel cu marginea ușii. Măsoară apoi distanța dintre ușă și marginea balamalei, precum și dimensiunea balamalelor. Mai departe, măsoară poziția încuietorii, luând în considerare partea superioară și cea laterală a ușii. Ai grijă să măsori din partea de sus a ușii către centrul încuietorii. În continuare, dacă mai există și alte elemente de feronerie, va fi necesar să măsori și dimensiunile și poziția acestora.

Stabilirea dimensiunilor ușilor de interior: măsurarea tocului

În situația în care intenționezi să montezi o ușă antifoc cu 1 canat ori una cu 2 canate sau alt tip de ușă, este important să măsori strict tocul pentru stabili dimensiunea ușii. Mai exact, trebuie să măsori înălțimea și lățimea tocului, de preferat de trei ori, în diferite puncte. Ai grijă să folosești întotdeauna valoarea cea mai mică și să scazi 1 cm din dimensiunile măsurate pentru lățime și înălțime, pentru spațiul necesar deschiderii.

Sursa foto:

https://images.unsplash.com/photo-1552819401-700b5e342b9d?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=1650&q=80 

În momentul în care vrei să stabilești dimensiunea ușilor de interior trebuie să măsori tocul din cel mai înalt punct al pardoselii sau, în cazul în care aceasta nu este montată încă, și să iei în considerare grosimea pe care o va avea podeaua. Pentru măsurarea grosimii tocului, asigură-te că nu iei în calcul rama sau alte elemente de decor, ci faci măsurătorile doar de la marginea tocului și până la locul unde se oprește ușa.

Dimensiunile standard ale ușilor de interior

Pentru a calcula dimensiunea ușilor glisante sau dimensiunea ușilor metalice este necesar să ții cont de particularitățile acestor produse. Însă, dacă intenționezi să-ți reduci semnificativ costurile de construcție și să eviți alte probleme generale de mărimile atipice, poți opta pentru dimensiunea standard a ușilor de interior. În principiu, acestea sunt mai mici decât ușile de la intrare sau ușile antifoc cu închideri speciale și pot fi comandate în orice magazin.

Golurile pentru ușile de interior pot fi realizate pentru lățimi de 60/70/80 sau 90 cm. Lățimea standard a tocurilor pentru ușile de interior este de 7,5 cm. Dacă pereții sunt mai subțiri, grosimea lor trebuie să fie crescută pentru a se putea realiza instalarea corespunzătoare a ușii. De cealaltă parte, dacă pereții sunt mai groși, se va adăuga o extensie de 10, 15 sau 20 cm, după caz.

În general, pentru o ușă înaltă de 190 cm, se folosește o lățime de 55-60 cm, iar pentru o înălțime de 200 cm, lățimea optimă este de 60/70/80/120/140 sau 150 cm. Deși mai puțin frecvente, întâlnim totuși și uși cu înălțimea de 194-203 cm și cu lățimea de 63-76 cm sau uși cu înălțimea de 204 cm și lățimea de 66-160 cm. În funcție de locația de instalare a ușilor de interior, standardele tehnice recomandă următoarele dimensiuni:

  • 200×60 cm pentru baie;
  • 200×70 cm pentru bucătărie;
  • 200×80 cm pentru dormitor/living.

Atunci când te decizi să achiziționezi ușile de interior pentru o construcție nouă sau renovarea casei, ia în considerare faptul că aceste elemente au un rol semnificativ în amenajare și că le vei cumpăra pentru o durată lungă de timp. Optează pentru uși de calitate, fabricate din materiale care îți oferă o protecție înaltă și o asigurare adițională a spațiului și măsoară cu atenție dimensiunile necesare ca să te asiguri că vei cumpăra din start produsele potrivite.

icon

Comandă telefonic

În plus, îți răspundem cu plăcere la orice întrebare ai avea despre acest model.

icon

0733 487 748

icon

Ai nevoie de ajutor?

Daca dorești mai multe informații despre modelele noastre de uși sau ai nevoie de asistență, contactează-ne telefonic la numărul de mai jos.

icon

0733 487 748