Înapoi la Blog

Ce faci în caz de incendiu: instrucțiuni clare pentru siguranța ta

19.05.2022

Share

Un incendiu este una dintre cele mai mari catastrofe care se pot produce, fără control în timp și spațiu. Vorbim despre o ardere autoîntreținută care poate produce pagube materiale însemnate și pierderi de vieți omenești. Din păcate, anual se înregistrează mii de incendii în locuințele private și spațiile comerciale, valoarea daunelor fiind destul de mare, iar numărul victimelor ridicat. Acest lucru dovedește că foarte mulți oameni nu știu cum să reacționeze pentru a limita efectele devastatoare. În general, modul de acționare din primele minute de la izbucnirea deflagrației face diferența între un incident minor și o adevărată tragedie. Așadar, ce faci în caz de incendiu? Află câteva instrucțiuni clare pentru siguranța ta.

Încearcă să îți păstrezi calmul

Cu toate că este vorba despre un eveniment tragic, primul lucru pe care îl poți face pentru siguranța ta este să-ți păstrezi calmul. Încearcă să dai dovadă de stăpânire de sine pentru a putea face față întregii situații, să respecți regulile și măsurile indicate în caz de incendiu. De asemenea, dacă te afli în apropierea unui telefon, apelează numărul unic de urgență.

Întrerupe alimentarea cu gaze sau energie electrică

Dacă incendiul a izbucnit dintr-o altă cauză, ai grijă să întrerupi alimentarea cu gaze a aragazului și centralei termice. Totodată, întrerupe și sursa de energie. Ai grijă totuși dacă focul a afectat instalația electrică să intervii pentru stingerea lui, folosind stingătoare cu pulbere, doar după oprirea curentului electric.

Deschide ușile cu prudență

Afluxul rapid de aer poate provoca întețirea focului, așa că încearcă să deschizi ușile cu mare atenție. În cazul în care deflagrația s-a produs într-o altă încăpere, iar în clădire sunt montate uși antifoc, ai în vedere faptul că acestea se închid automat și au rolul de a preveni răspândirea flăcărilor și a fumului. Prin urmare, trebuie să cauți o altă cale de ieșire sau să aștepți echipajele de intervenție.

Deplasează-te târâș sau aplecat

Atunci când ești nevoit să te deplasezi prin încăperile cu fum dens sau incendiate, încearcă să mergi târâș ori să te apleci în față. Când incendiul se dezvoltă cu repeziciune, crește și cantitatea de fum și căldură, însă la sol există și mai puțin fum, iar temperatura e mult mai mică. În acest fel, vei fi cât mai puțin expus, eviți arsurile și poți părăsi încăperea în condiții mai bune. Acoperirea capului cu o pătură umedă îți poate fi de ajutor pentru a depăși mai ușor spațiile afectate de incendiu. Dacă se întâmplă să ți se aprindă hainele nu te gândi să fugi, ci așază-te la pământ și rostogolește-te ca să se stingă focul.

Părăsește cu atenție zona incendiată

Pe lângă faptul că trebuie să te deplasezi cât mai aproape de nivelul solului, amintește-ți să ieși din zona incendiată în direcția dinspre care bate vântul. Acoperă-ți gura și nasul cu o haină sau orice ai la îndemnă, ca să poți respira și să te deplasezi cât mai repede spre ieșire. Inhalarea fumului poate duce la pierderea cunoștinței, așa că este indicat să eviți pe cât de mult pericolul. Nu utiliza ascensorul pentru că riști să rămâi blocat dacă se oprește alimentarea cu energie. În plus, liftul poate fi invadat de fum, lucru care duce la asfixiere. Urmează căile de evacuare marcate, dacă este cazul, sau acordă atenție indicatoarelor.

Sursa foto: unsplash.com

Ferestrele pot fi luate în calcul pentru a te salva atunci când nu ai o cale de ieșire. Însă, dacă ești la etajul al doilea al unei clădiri ori mai sus este nevoie să fii asistat la evacuarea pe geam. Nu sări de la o înălțime mare pentru că poate fi fatal. Dacă ai luat în considerare câteva măsuri pentru prevenirea incendiilor, mai mult ca sigur vei fi capabil să ieși în siguranță din locuință atunci când izbucnește focul.

Ai grijă ce folosești pentru stingerea focului

De obicei, se recomandă să încerci stingerea focului doar în cazul în care nu-ți pui viața în pericol. În momentul în care ai utilizat mai mult de un stingător, iar focul se extinde, evacuează imediat zona. Pentru stingerea incendiului se utilizează stingătoare, apă, nisip, pământ. Ai în vedere faptul că atunci când arde o suprafață verticală, apa se va arunca de sus în jos. Dacă vorbim despre lichide incendiare, reține că acestea trebuie acoperite cu pământ, nisip ori pături groase, grele, pentru a lipsi flăcările de alimentarea cu oxigen din aer.

Nu te întoarce!! 

În cazul unui incendiu este indicat să acorzi ajutor într-un mod cât se poate de rațional altor persoane aflate în pericol. Încearcă să strigi copiii sau alți oameni și să ajuți la evacuarea lor, dar fără să-ți pui în pericol propria viață. În ceea ce privește lucrurile și bunurile, nu te întoarce în niciun caz. Abandonează actele, obiectele prețioase, banii, aparatele de orice fel ori hainele ca să fii în siguranță și să te salvezi din incendiu.

Focul reprezintă un pericol extrem de mare atât la locul de muncă sau în propriul cămin, cât și în alte tipuri de clădiri. Nu minimiza niciodată importanța pe care o pot avea acțiunile tale în situațiile critice. Pentru a preveni incidentele nefericite este esențial să afli totul despre ușile antifoc sau să știi ce proiecte comerciale necesită uși antifoc. Acestea sunt unele dintre cele mai bune măsuri pasive de protecție la incendiu și pot modela o deflagrație încă din faza incipientă. Intră în contact cu noi pentru mai multe detalii!

icon

Comandă telefonic

În plus, îți răspundem cu plăcere la orice întrebare ai avea despre acest model.

icon

0733 487 748

icon

Ai nevoie de ajutor?

Daca dorești mai multe informații despre modelele noastre de uși sau ai nevoie de asistență, contactează-ne telefonic la numărul de mai jos.

icon

0733 487 748